Már említettem, hogy bablevest készítettem, mely után töltött háromszögeket ettünk. Egy bableves akkor az igazi, ha csülök is fő benne, de mi ketten egy hétig ehetnénk még a legkisebb csülköt is, amit kapni lehet. Szerencsére ugyanazon hétvégén Édesanyám is ezt készített, aki viszont vett csülköt, és adott a füstölt léből, így azért a mi levesünk is nagyon finom lett.
Hozzávalók 4 főre:
18 dkg bab
1 kisebb csülök
10 dkg répa
8 dkg fehérrépa
1 babérlevél
1 gerezd fokhagyma
30 dkg kolbász
4 dkg zsír
3 dkg liszt
3 dkg hagyma
5 g fűszerpaprika
petrezselyem
1,5 dl tejföl
A babot előző este beáztatom kétszer annyi mennyiségű vízbe, a csülköt pedig 1,5 liter vízben puhára főzöm. A zsíron megpirítom a zöldségeket (a répát és fehérrépát), hozzáadom a babot az áztatóvízzel együtt, majd felöntöm a csülök levével. Beleteszem a babérlevelet, az áttört fokhagymát és a sót. A kolbászt felkarikázom, majd zsírjára pirítom. Kiszedem őket, és a visszamaradt zsíron a liszttel és az aprított hagymával rántást készítek. Leveszem a tűzről és megszórom a paprikával, valamint petrezselyemmel. Összeforralom és addig főzöm, amíg a bab puhára fő. Ízlés szerint bekeverhetjük a tejfölt, de ezt később a tányérban is lehet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése