2015. február 25., szerda

Bableves

Már említettem, hogy bablevest készítettem, mely után töltött háromszögeket ettünk. Egy bableves akkor az igazi, ha csülök is fő benne, de mi ketten egy hétig ehetnénk még a legkisebb csülköt is, amit kapni lehet. Szerencsére ugyanazon hétvégén Édesanyám is ezt készített, aki viszont vett csülköt, és adott a füstölt léből, így azért a mi levesünk is nagyon finom lett.

Hozzávalók 4 főre:
18 dkg bab
1 kisebb csülök
10 dkg répa
8 dkg fehérrépa
1 babérlevél
1 gerezd fokhagyma
30 dkg kolbász
4 dkg zsír
3 dkg liszt
3 dkg hagyma
5 g fűszerpaprika
petrezselyem
1,5 dl tejföl
 

A babot előző este beáztatom kétszer annyi mennyiségű vízbe, a csülköt pedig 1,5 liter vízben puhára főzöm. A zsíron megpirítom a zöldségeket (a répát és fehérrépát), hozzáadom a babot az áztatóvízzel együtt, majd felöntöm a csülök levével. Beleteszem a babérlevelet, az áttört fokhagymát és a sót. A kolbászt felkarikázom, majd zsírjára pirítom. Kiszedem őket, és a visszamaradt zsíron a liszttel és az aprított hagymával rántást készítek. Leveszem a tűzről és megszórom a paprikával, valamint petrezselyemmel. Összeforralom és addig főzöm, amíg a bab puhára fő. Ízlés szerint bekeverhetjük a tejfölt, de ezt később a tányérban is lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése