2013. november 11., hétfő

Kolozsvári rakott káposzta

Az ősz egyik finom étele a savanyú káposzta, melyből nagyon sok minden készíthető. Ehetjük csak magában vacsora mellé, egy finom héjában sült krumpli mellé egyszerűen mennyei, és rengeteg C-vitamin van benne, de persze számtalan főétel is készíthető belőle: töltött káposzta, lucskos káposzta, székely káposzta, káposztás tészta, vagy egy jó rakott káposzta, mint például az alábbi recept.

Hozzávalók:
50 dkg darált hús
1 kg savanyú káposzta
2-3 ek. zsír
15 dkg rizs
1 közepes hagyma
pirospaprika
só, bors
4 dl tejföl
kevés füstölt (szalonna vagy kolbász)


A káposztát csontlében 10-15 percig párolom, hogy kicsit elveszítse savanyúságát. A hagymát felaprítom, üvegesre párolom, majd hozzáadom a húst. Ha megpirult, akkor hozzáadom a rizst is és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Addig párolom, míg elfövi a vizet. Egy tűzálló tálat kizsírozok, majd beleteszem a káposzta egyharmadát. Ráteszem a rizses hús felét, majd tovább rétegzem, tetejére káposztát teszek. Minden réteg között megkenem tejföllel és megszórom pirospaprikával. A tetejét meglocsolom tejföllel, és rákarikázok egy kis szalonnát vagy kolbászt.
200°-on addig sütöm, míg megpirul a teteje, ez körülbelül 30-40 percet jelent.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése