2012. január 8., vasárnap

Ebéd ala Andris - Gyrossal töltött calzone

Ma nagyon jó napja volt Anyunak, mert ebédre semmit sem kellett készülnie, mivel a levest én csináltam (Tejszínes hagymakrémleves volt), a főételt az Öcsém, Andris, aminek a receptjét lejjebb olvashatjátok, és a desszertet pedig a húgom, Dóri.
Kétféle méretben készültek a pizzák, de mindenkin kifogtak, úgyhogy vacsorára is ezt esszük, de szerintem senki sem bánja:)

Calzone - hozzávalók 4 db-hoz
1 kg liszt - 80 dkg búzaliszt és 20 dkg rétesliszt
fél liter langyos víz
3-4 ek. olívalolaj
5 dkg (2 cs.) szárazélesztő
1 ek. tengeri só

A szószhoz:
1 konzerv sűrített paradicsom (a nagyobb méretű)
pizzakrém
ketchup
pizzafűszerkeverék

A töltelékhez:
30 dkg apróra vágott csirkemell
1 közepes fej lilahagyma
fél kígyóuborka
4 paradicsom
gyros fűszerkeverék
20 dkg mozzarella
kevés tej

Egy tálba teszem a lisztet és a közepébe kis lukat csinálok, amibe beleöntöm a fél liter langyos vizet és az olívaolajat, a sót és az élesztő. A tál széléről a lisztet a lyukba keverem és kenyér állagú tésztát gyúrok belőle. 2 órát melege helyen, tiszta konyharuhával lefedve pihentetem.
Amíg pihen elkészítem a szószt és a tölteléket. A szószhoz a paradicsompürét, a pizzakrémet és a ketchupot ízlés szerinti mennyiségben összekeverem és a pizzafűszerrel fűszerezem. A csirkemellet a gyros fűszerrel összekeverem, kevés tejet hozzáadok és hűtőbe téve állni hagyom. A zöldségeket felaprítom a mozzarellával együtt és félreteszem.
A sütőt 200°C-ra előmelegítem. A tésztát amint megkelt (körülbelül duplájára) négy részre osztom és kerek formára nyújtom őket. Megkenem a paradicsomszósszal úgy, hogy a peremétől kb. 2 cm-es sávba nem teszek már és rászórom a húst, a zöldségeket, valamint a felaprított mozzarellát. Félbe hajtom a tésztát és a szélét betűröm, hogy "lezárja" és ne folyjon ki a töltelék. Megkenem a tetejét olívaolajos vízzel és a sütő legmagasabb sínjére teszem. Légkeveréses módban kb. 10 percig sütöm, míg a teteje szép barna nem lesz.



Jó étvágyat hozzá:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése