2021. május 14., péntek

Currywurst, a német streetfood

Évekkel ezelőtt mikor Öcsikém egy nyári nyelvtanfolyamon volt Németországban, amikor hazajött egyik nap közölte, hogy ő fog főzni. Kíváncsian vártam az eredményt, mit fog alkotni nekünk, mert akkoriban még nem sűrűn állt neki egyedül főzni (ez mára jelentősen változott, és szuper ételeket tud ő is alkotni). Elénk tálalta ezt a csodásan fűszeres és végtelenül egyszerű ételt, ami villámgyorsan elkészül, de annál extrábbnak néz ki. 

Az évek során sokszor, sokféleképpen elkészítettem már, a fűszerek arányaival játszadozva, és mostanra megszületett az a verzió, ami a felnőtteknek is kellően pikáns, a gyerekeknek viszont nem túlzottan csípős. A gyerekverziót grillkolbász helyett akár virslivel is készíthetitek, talán úgy még megnyerőbb számukra, bár a mieink a sajtos grillkolbászt kifejezetten szerették, felnőtteknek pedig vegyetek chilis változatot.

Hozzávalók:

1 csomag (6 szál) grillkolbász

1 fej lilahagyma 

1 gerezd fokhagyma

20 dkg ketchup

1 ek. sűrített paradicsom

1 ek. worchester szósz

3 ek. tokaji balzsamecet (helyettesíthető fehérborecettel)

2 tk. curry

2 tk. méz

frissen őrölt bors

a tálaláshoz:

sült krumpli 

ropogós hagyma

Elkészítési idő: 30 perc

 
Egy serpenyőben körbe pirítom a grillkolbászokat, majd egy tálra kiszedem őket, és felkarikázom.

A lilahagymát apróra vágom, a fokhagymát áttöröm, majd kevés olajon mind a kettőt lepirítom. Hozzáadom az összes többi hozzávalót: a ketchupot, a sűrített paradicsomot, a worchester szószt, a balzsamecetet, a curryt, a mézet, majd sózom és borsozom ízlés szerint és 10-15 perc alatt összefőzöm a szószt. A felkarikázott kolbászokat visszateszem a mártásba, éppen csak átmelegítem, majd a sült krumplival tálalom, a tetejét megszórom ropogós hagymával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése