2013. december 19., csütörtök

Fehér csokis - vörös áfonyás - diós karácsonyi keksz

A családtagjaim és a barátaim is tudják, hogy nálam a karácsonyi ajándékok nem lehetnek mind boltban vásároltak. Nekem mindig muszáj valamit saját kezűleg is készítenem, mert anélkül nem érzem jól magam, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy nem alszom annyit éjszaka, amit pedig már nagyon nem kellene mostanában, de hát vannak kivételes alkalmak. :)

A kézzel készült ajándékok alatt ilyenkor nem csak elfogyasztható ajándékokat értek, de erre a blogra azok valók :) Tavaly férjemmel együtt készítettünk narancslikőrt és narancslekvárt, és a csomagokra én még monogramos mézeskalácsot is kötöttem. Idén a mézeskalácsokat sógornőm vállalta el, így én mást fogok sütni, de a bejgli mindenképpen tőlem lesz, amit tavaly is és húsvétkor is elkészítettem.
Na de lényeg a lényeg, az idei első ajándékba készített finomságom egy fehér csokis, aszalt vörös áfonyás, diós karácsonyi keksz lett, mellyel kollégáimat ajándékoztam meg és reményeim szerint örömet szereztem nekik legalább annyira, mint a tavalyi kis üveges narancslekvárokkal.

Hozzávalók kb. 30 db-hoz:
17,5 dkg liszt
12,5 dkg barna cukor
1 tojás
12,5 dkg ráma
1 tk. sütőpor
1 csipet só
10 dkg fehér csoki
7,5 dkg dió 
3 dkg aszalt vörös áfonya



A sütőt 200°-ra előmelegítem. Robotgéppel összekeverem a rámát, a cukrot és a tojást, majd hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet. A csokit, a diót és a vörös áfonyát késsel felaprítom, majd szintén a tésztához keverem. Nem kell megijedni, kicsit sűrű a massza, de ez így van jól :) 
Evőkanállal kekszeket szaggatok, melyeket sütőpapírral bélelt tepsibe teszek, és mindegyiket kicsit kilapítom a kanál hátával, majd 15 perc alatt készre sütöm. A kekszek, amikor kiveszem a sütőből még kicsit puhák lesznek, de hideg tányérra csúsztatva hagyni kell teljesen kihűlni és akkorra megszilárdulnak.




2 megjegyzés:

  1. Óh, mikor kóstolhatom meg Zsó?! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát Petru, ezt már sajnos csak a következő sütésből, de akkor ígérem gondolok rád :)

      Törlés