2016. május 10., kedd

Sült libás-zöldséges tarhonya lilakáposzta salátával 56/1.

Újra nagy kihívás elé néztem, a legkisebb liba, amit találtam a boltban az is több, mint 4 kg-os volt. A Lidlnek köszönhetően már sütöttem egészben kacsát, bébipulykát, halat és most itt volt a két liba is... jelentem finom lett :)

Hozzávalók:
1 liba
1 csokor petrezselyem
1 fej  hagyma apróra vágva
salátához:
1 kisebb fej lilakáposzta vékonyra szelve
1 kk. egész kömény
2 babérlevél
3 dl víz
2 dl 10%-os ecet
10 dkg cukor
1 kk. bors
3-4 ek. vörösáfonya szirup (elhagyható)
tarhonyához:
3-4 ek. kacsazsír
20 dkg tarhonya
2 burgonya apró kockákra vágva
2 répa apró kockákra vágva
1 hagyma finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma vékonyra szelve
fél kaliforniai paprika apró kockákra vágva
1 kk. őrölt kömény
1 púpos ek. pirospaprika


A libát megtisztítom, a combon és a mellén bevagdosom a bőrt, majd kívül-belül alaposan besózom. Egy tepsire helyezem, aláöntök egy kevés vizet és 220°-on 20-25 percig sütöm, majd 160°-ra leveszem a hőfokot és 1,5-2 óráig sütöm, közben folyamatosan locsolom a kisülő zsírral. 
A káposztát besózom, hogy engedjen egy kis levet. Száraz edényben megpirítom a köményt, a babérlevelet, hozzáadom a vizet, az ecetet, a sót és a cukrot, valamint a teatojásba tett borsot és felforralom, majd a kinyomkodott káposztára öntöm (hozzáadom az áfonyaszirupot) és hűtőben lehűtöm. 
A tarhonyát a kacsazsírban megpirítom barnára, már ekkor sózom. Amikor majdnem kész, hozzáadom a burgonyát, a répát, a hagymát, a fokhagymát és a paprikát és együtt pirítom egy ideig. A tarhonya kétszeresének megfelelő mennyiségű forró vízzel felöntöm, felforralom, ízesítem a köménnyel, paprikával, sóval, majd addig párolom fedő alatt, amíg az összes folyadékot beszívja.
A libát darabjaira szedem, a tarhonyához adom az apró darabokat. Egy lapos tálba szedem a tarhonyát, rárendezem a combokat és a melldarabokat, megszórom petrezselyemmel, hagymával és rálocsolom a szaftot, majd a hideg salátával tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése