Mikor májusban megláttam Szotyi művek Bea oldalán ezt a vidám, színes joghurttorta receptet tudtam, hogy ugyan tavaszi a neve, de én őszel, szeptemberben, Húgom születésnapjára fogom elkészíteni ezt, mert ő minden évben csak annyit kér, hogy valamilyen gyümölcsös túrós vagy joghurtos legyen, aminek ez a recept maximálisan megfelelt.
Mivel mi többen ettünk a tortából, ezért muszáj volt átalakítanom az adagokat a 16 cm-es torta méretről, ami elsőre valóban elég bonyolultnak tűnik, hogy miből mennyi legyen, de higgyétek el, a végén azt fogjátok mondani, hogy megérte, fagyasztott gyümölcsökből pedig az év bármely részében elkészíthető. Én a rózsaszín réteghez epret, a csodaszép lilához, aminek színén én magam is meglepődtem, fekete áfonyát használtam.
Hozzávalók:
125 g vajas keksz
110 g vaj
75 g fehér csokoládé
a krémhez:
750 g görög joghurt
300 ml habtejszín
4 ek. porcukor
1 ek. vanília aroma
375 g eper
375 g áfonya
4 ek. cukor
1 citrom leve
6 csomag expressz zselatin fix
Elkészítési idő: 45 perc és további 2+2 óra pihentetés
A kekszet egy aprítóban, vagy ennek hiányában egy neylonzacskóban húsklopfolóval felaprítom, majd ráöntöm a felolvasztott vajat és fehércsokoládét, és egy sütőpapírral bélelt tortaforma aljába nyomkodom, majd mehet a hűtőbe, amíg elkészülnek a krémek.
Amennyiben fagyasztott gyümölccsel dolgozunk mindenképpen meg kell várni, amíg kiolvad, majd ezután az epret és az áfonyát is megszórom 2-2 ek. cukorral, és meglocsolom a citrom levének felével az egyik, a másik felével a másik gyümölcsöt. Mindkettőt felforralom, forrástól számított 3-3 percig főzöm őket, majd botmixerrel pürésítem és egy szűrőn átszűröm őket, hogy az apró magok ne kerüljenek a krémekbe. Összekeverem a joghurtot és a tejszínt is.
Jöhet a matekozás :) Az első feladat, hogy le kell mérni a gyümölcspüréket (nekem az eperpüré 310 gramm lett, míg az áfonya 350 gramm), és ezeket hozzáadom a joghurtos massza súlyához (ez 1050 gramm), majd ezt a teljes összeget (1710 gramm) harmadolom, így megvan, hogy mekkorák legyenek a rétegek (minden réteg 570 gramm). A "sima", fehér réteg joghurt részét félreteszem (570 gramm), hozzáadom a porcukrot, a vanília aromát, habverővel belekeverek 2 csomag expressz zselatin fixet, majd ráöntöm a kekszes alapra és visszateszem a hűtőbe, majd várok 1 órát.
1 óra elteltével az epres gyümölcspürét (310 gramm) hozzákeverem a maradék joghurtos massza arányos mennyiségéhez (260 gramm), jöhet újabb 2 csomag zselatin, és ezt ráöntöm a már megszilárdult joghurtos rétegre, ami újabb 1 órát pihen a hűtőben.
Ezután jöhet az áfonyás gyümölcspüré (350 gramm), amihez hozzáadom a maradék joghurtos krémet (220 gramm), a maradék 2 csomag zselatint, habverővel elkeverem, és ezt ráöntöm az epres rétegre, majd hűtőben legalább 2 órát pihen, de esetemben ez egy egész nap volt.
A torta tetejét színes gyümölcsökkel, fehércsokoládé forgáccsal, menta és citromfű levelekkel díszítettem, és egy biztos, benne marad a torta táramban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése