Nehéz igazán erős fokhagymát találni, de a Gerecse Szatyorban ezt a problémátokat is orvosolni tudjátok. Ezekben a fokhagymákban valóban van erő, és olyan mennyeien krémes levest tudtok belőle fél óra alatt kreálni, ami ezeken a hideg napokon, amilyenekre mostanában még ébredhetünk, igazán jól át tud minket melegíteni.
Hozzávalók 4 személyre:
2 fej + 4 gerezd fokhagyma
7 dl alaplé vagy víz
só
1 tk. szárított kakukkfű
1 tk. aprított petrezselyem
2 dl tejszín
3 tk. keményítő
a levesbetéthez:
4 szelet kenyér
kevés olívaolaj
1 nagy csipet só
2 tk. aprított petrezselyem
Elkészítési idő: 30 perc
Sütési hőfok: 200°
Először külön-külön alufóliába csomagoljuk a 2 fej fokhagymát, melyeket meglocsolunk olívaolajjal és megszórunk sóval, majd 200 fokos légkeveréses sütőben 20 percig sütjük őket, illetve mellé tesszük a négy szelet kenyeret is. A maradék fokhagymát felaprítjuk, majd kevés olajon megdinszteljük és felöntjük az alaplével. Fűszerezzük sóval, kakukkfűvel és a petrezselyemmel, majd hozzáadjuk az időközben megsült és a héjából kinyomott krémes fokhagymát is. Csomómentesre keverjük a keményítőt a tejszínnel, majd a botmixerrel pürésített leveshez adjuk, és még egyet forralunk rajta.
A megpirult kenyereket felkockázzuk összekeverjük olívaolajjal, sóval és aprított petrezselyemmel, majd ezt kanalazzuk a krémes leves tetejére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése