2021. február 20., szombat

Kolbászos-sajtos sült nudli

Régóta kacérkodtam a házi burgonya alapú tészták készítésével, de eddig sosem éreztem magamban erőt, hogy nekilássak. Múlt héten ismét kiürült egy lekváros üveg, amit már csak a legfelső polcra tudtam pakolni, amikor is a kezembe akadt a Nagymamámtól örökölt ősrégi krumplinyomó, és gondoltam, itt az ideje a házi burgonyás tészta elkészítésének. Ha már nekiálltam, egyből egy nagyobb adagot csináltam, amiből háromféle ételt készítettem, és kettőnek a felét le is fagyasztottam. Így tehát készült derelye, gnocchi és a most mutatott nudli is. 

Lehet, hogy nem tűnik egyszerűnek az elkészítése, nem is mondom, hogy ez a villámebéd kategória, de ha onnan nézzük, hogy 2 kg burgonyából 5 ebédet letudtam vele egy délelőtt alatt, akkor igazán megérte.



Hozzávalók 4 személyre:

a nudlihoz:

50 dkg burgonya (tisztított mennyiség 30 dkg)

10 dkg liszt

1 tojás

csipetnyi só

a feltéthez:

12 dkg kolbász

12 dkg krémsajt

2,5 dl tejföl

8 dkg sajt

A burgonyákat alaposan megmosom, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezem és 200°-os sütőben 1 órán keresztül sütöm. Még forrón meghámozom, majd burgonyatörővel összetöröm és langyosra hűtöm. Hozzáadom a lisztet és a tojást, valamint a sót és kidolgozom a tésztát. Alaposan lisztezett felületen 4 részre osztom, majd mindegyikből 1-1 kisujjnyi vastag hengert formázok, amiket 3-4 centis darabokra vágok és áthengergetem őket, hogy a végeik elvékonyodjanak. Lobogó, enyhén sós, forró vízben kifőzöm őket. Megvárom, amíg feljönnek a víz tetejére, és innentől számított 1 percig főzöm őket.

Serpenyőben lepirítom a negyedelt kolbászt, majd hozzákanalazom a sajtkrémet és a tejfölt. A leszűrt nudlikat egy hőálló edénybe teszem, ráöntöm a sajtos-tejfölös kolbászt, alaposan megszórom reszelt sajttal és 200°-on pirulásig sütöm. Aprított petrezselyemmel és tejföllel tálalom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése