Hozzávalók (kb. 100-120 db közepes méretű formához):
25 dkg méz10 dkg Ráma margarin
10 dkg porcukor
50 dkg liszt
1 csapott tk. szódabikarbóna
1 ek. mézeskalács fűszerkeverék
1 citrom reszelt héja
1 egész tojás
2 tojássárgája
A díszítéshez:
1 tojásfehérje
15 dkg porcukor
A mézet, a rámát és a cukrot felmelegítem, míg a cukor teljesen elolvad benne, majd kiteszem hűlni az ablakpárkányra - természetesen csak akkor hogyha tél van, de mézeskalácsot inkább ilyenkor szokás sütni:) Összekeverem a lisztet, a szódabikarbónát, a citromhéjat és a mézeskalács fűszerkeveréket is egy tálba és félreteszem. Ha kihűlt a mézes massza, a tojásokat belekeverem, majd a száraz hozzávalókat is és összegyúrom a tésztát. Még kicsit ragadni fog, de nem kell megijedni, mert egy éjszakára a hűtőben kell pihentetni és majd ez idő alatt össze fog állni.
Másnap lisztezett deszkán kinyújtom a tésztát 3 mm vastagságúra, kiszaggatom különféle karácsonyi formákkal , a tetejüket megkenem tojássárgájával és 220°C-on körülbelül 5-10 perc alatt - a sütő teljesítményétől függően - aranybarnára sütöm.
A díszítéshez 1 tojásfehérjét 15 dkg porcukorral kemény masszává verek - ez körülbelül 10-15 percet jelent kézi mixerrel- és neylon zacskóba töltve, a zacsi sarkát kicsit kivágva kidíszítem őket. Nagyon szép mintákat találtam itt, de akkor már késő volt, mert én már mindent kidíszítettem.
Jó étvágyat mindenkinek! Jövőre a saját otthonunkba már készítek majd házikót és karácsonyfát is mézeskalácsról, majd arról is beszámolok:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése